- پیوت چیست؟
- انواع پیوت برای استارتآپ و کسبوکارها
- ۱- پیوت بزرگنمایی ( Zoom-in pivot )
- ۲- پیوت کوچکنمایی ( Zoom-out pivot )
- ۳- پیوت سمت مشتری ( Customer segment pivot )
- ۴- پیوت نیاز مشتری ( Customer need pivot )
- ۵- پیوت پلتفرم ( Platform pivot )
- ۶- پیوت معماری کسبوکار ( Business architecture pivot )
- ۷- پیوت محاسبه ارزش (Value capture pivot)
- ۸- پیوت موتور رشد ( Engine of growth pivot )
- ۹- پیوت کانال ( Channel pivot )
- ۱۰- پیوت فناوری ( Technology pivot )
- بهترین پیوت برای کسبوکار شما چیست؟
اغلب مردم تصور میکنند که یک کارآفرین واقعی، شخصی با اراده و سرسخت است که به هر ترتیبی تمام موانع موجود در مسیر تحقق ایدههای خود را از میان برمیدارد. قسمتی از این دیدگاه خوب و صحیح است؛ اما کارآفرینان موفق به این نتیجه رسیدهاند که در صورت عدم اطمینان بالا از یک محصول و خدمات جدید خود، بهتر است دست به تغییر در کسبوکار و یا به اصطلاح پیوت (Pivot) بزنند. این مسئله باعث خواهد شد تا یک رویکرد جدید برای کسبوکار و یا استارتآپ شما ایجاد شده و کارایی آن به طرز چشمگیری افزایش یابد. اما کدام یک از انواع پیوت برای کسبوکار شما مناسب است؟
در این مقاله قصد داریم تا انواع پیوتهای موجود در دنیای استارتآپها را به شما معرفی کنیم. اما پیش از هر چیزی، بهتر است اشاره کوتاه و مختصری به مفهوم دقیقتر این کلمه داشته باشیم.
بیشتر بخوانید: ۵ استراتژی در شرایط عدم قطعیت برای تغییر و یا ایجاد یک کسبوکار جدید
پیوت چیست؟
همانطور که اشاره شد، در دنیای کسبوکار همیشه همهچیز بر وفق مراد نیست! گاهی اوقات ممکن است احساس کنید که نقشهها و طرحهای اولیه شما آنطور که باید، موفق ظاهر نمیشوند. اینجاست که یک پیوت میتواند چاره کار شما باشد. به بیان ساده، پیوت به معنای کشف یک مشکل و اختلال و اقدام برای تغییر آن است. البته این تغییر لزوماً به یک باره اتفاق نخواهد افتاد. بلکه ممکن است برای تغییر در کسب و کار از طریق پیوت نیازمند ارائه نمونههای مختلف و اصلاح در هر مرحله باشید. اما با گذشت مدت زمان معین، این تغییرات به نتیجه نهایی مورد نظر شما نزدیکتر و نزدیکتر خواهند شد.
انواع پیوت برای استارتآپ و کسبوکارها
اکنون که با معنی و مفهوم پیوت آشنا شدید، بهتر است انواع آن را نیز شناخته و در مواقع مورد نیاز، از بهترین گزینه ممکن استفاده کنید. در حالت کلی ۱۰ مورد از انواع پیوت رایج و کاربردی عبارتند از:
۱- پیوت بزرگنمایی ( Zoom-in pivot )
در این روش، چیزی که قبلاً به عنوان یک بخش کوچک و ویژگی فرعی از یک محصول و یا سرویس به شمار میرفت، تبدیل به کل آن محصول میشود. این مورد میتواند ارزش «تمرکز» و همچنین حداقل محصول مناسب (یا همان MVP) را آشکار کرده و به طرز سریع و کارآمدی به نتیجه برسد.
۲- پیوت کوچکنمایی ( Zoom-out pivot )
این مدل از انواع پیوت دقیقاً در نقطه مقابل مورد سابق قرار میگیرد. در این روش تغییر کسبوکار، ممکن است ایده اصلی و هستهای محصول تنها تبدیل به بخش کوچکی و تنها یک ویژگی جانبی از آن شود. این تغییر برای زمانی است که سرویس و محصول ارائه شده برای پاسخگویی به نیاز مشتریان کافی نباشد.
۳- پیوت سمت مشتری ( Customer segment pivot )
ممکن است یک سرویس یا محصول در جذب مشتریان واقعی موفق عمل کند؛ اما مشتریانی که در چشمانداز اصلی آن قرار داشتند را فراموش کند. به عبارت دیگر گاهی محصول شما میتواند یک مشکل واقعی را حل کند، اما هدف آن حل یک مشکل اساسی و بزرگتر بوده و باید به همین منظور نیز بهینهسازی شود.
۴- پیوت نیاز مشتری ( Customer need pivot )
گاهی بازخوردهای اولیه مشتریان نشان میدهد که مشکل حل شده توسط محصول شما چندان مهم نبوده و یا مشتریان پول کافی برای تهیه این محصول برای رفع مشکلات خود را ندارند. یکی از انواع پیوت مورد استفاده در این شرایط، پیوت مورد نیاز مشتری است. بنابراین اصل، شما نیاز به تغییر جایگاه و یا حتی ارائه یک محصول کاملاً جدید خواهید داشت تا در نهایت یک مشکلی که ارزش حل کردن داشته باشد را پیدا کنید.
۵- پیوت پلتفرم ( Platform pivot )
این مورد از انواع پیوت اشاره به تغییر از یک برنامه به پلتفرم ( و یا بالعکس ) دارد. بسیاری از صاحبان کسبوکار و استارتآپها پیشنیاز ارائه محصولات آینده خود را در ایجاد یک پلتفرم میبینند، در حالی که هنوز یک برنامه کاربردی جذاب و مناسب برای آن ندارند! اغلب مشتریان نه به یک پلتفرم، بلکه به خرید یک راهحل علاقهمند هستند.
۶- پیوت معماری کسبوکار ( Business architecture pivot )
سالها پیش جفری مور ( Geoffrey Moore ) دو نوع معماری کسبوکار عمده متفاوت را معرفی کرد: معماری حاشیه زیاد با حجم کم (مدل سیستمهای پیچیده) و همچنین معماری حاشیه کم با حجم بالا (مدل عملیات حجم). فراموش نکنید که یک کسبوکار نمیتواند هر دوی این مدلها را به صورت همزمان داشته باشد. پس در صورت نیاز، میتوانید مدل مورد نظرتان را تغییر دهید.
۷- پیوت محاسبه ارزش (Value capture pivot)
این مورد از انواع پیوت به مدل درآمدزایی اشاره دارد. تغییر در نحوه کسب درآمد یک استارتآپ و کسبوکار میتواند عواقب گستردهای برای استراتژیهای تجاری، محصولات و بازاریابی آن داشته باشد. مدل «رایگان» ارزش و سود چندانی را به همراه نخواهد داشت.
۸- پیوت موتور رشد ( Engine of growth pivot )
این روزها استارتآپها به طور معمول یکی از سه موتور رشد را برای خود انتخاب میکنند. مدلهای رشد ویروسی، چسبناک و همچنین مدل هزینهشده، رایجترین انتخاب استارتآپها برای قدمهای آغازین خود هستند. انتخاب مدل مناسب میتواند سرعت رشد و سودآوری را به طرز چشمگیری افزایش دهد.
بیشتر بخوانید: کار در دوران کرونا: همه چیز درباره تغییر مدلهای تجاری و ایجاد فرصتهای جدید
۹- پیوت کانال ( Channel pivot )
در حوزه فروش، کلمه «کانال» اشاره به سازوکار و روشی دارد که کسبوکار از طریق آن محصول خود را به دست مشتریان میرساند. این اصطلاح با نام کانال توزیع یا کانال فروش نیز شناخته میشود. پیوت کانال به تنظیمات منحصربهفرد قیمت، ویژگی و موقعیت رقابتی مورد نیاز میپردازد.
۱۰- پیوت فناوری ( Technology pivot )
گاهی اوقات یک کسبوکار به این نتیجه میرسد که استفاده از یک فناوری متفاوت، برای دستیابی به اهداف مورد نظر آن بهتر خواهد بود. در صورتی که این فناوری جدید از لحاظ هزینه و سود مقرونبهصرفه باشد، میتوانید از این مدل در میان انواع پیوت استفاده کنید.
بهترین پیوت برای کسبوکار شما چیست؟
ممکن است تصمیمگیری برای زمان صحیح تغییر و انتخاب یک گزینه از میان انواع پیوت برای کارآفرینان دشوار باشد. اگر از کارآفرینان در این مورد سوال کنید، اغلب آنها ممکن است به شما بگویند که زودتر از زمان مناسب دست به تغییر زده و با مشکل مواجه شدهاند. در واقع معیار حرکت یک استارتآپ نه مبلغ درآمد اولیه آن، بلکه تعداد پیوتهایی است که میتواند ایجاد کند. شما برای عملی شدن هرچه سریعتر پیوت خود چه اقداماتی انجام میدهید؟ نظرات و تجربیات ارزشمند خود را با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید.