مدیریت مالی

مدیریت مالی چیست؟ بررسی اهمیت و اهداف مدیریت مالی در کسب‌وکارها

یکی از ضروری‌ترین نیازهای شرکت‌ها برای رسیدن به موفقیت، داشتن شیوه مدیریت مالی صحیح است. امروزه بر هیچ کس پوشیده نیست که رهبران و مدیران باید حداقل مهارت‌های اساسی در مدیریت مالی را داشته باشند. در دنیای تجارت کنونی مدیران باید عوامل مختلفی چون نحوه ایجاد صورت‌های مالی و تجزیه و تحلیل شرایط مال شرکت را بدانند. مدیریت مالی یکی از مهمترین اقدامات در مدیریت است. در این مقاله قصد داریم تا شما را با مدیریت مالی، اهمیت، اهداف و مشخصه‌های کلیدی آن آشنا کنیم.

 

تعریف مدیریت مالی

تعریف مدیریت مالی به زبان ساده

مدیریت مالی به معنای برنامه‌ریزی، سازماندهی، هدایت، کنترل و ارزیابی فعالیت‌های مالی و اقتصادی، مانند تهیه و استفاده از وجوه شرکت، است. مدیریت مالی در یک شرکت مستلزم تنظیم یک استراتژی مناسب برای اطمینان از حفظ رشد مثبت اقتصادی شرکت، به منظور حداکثر رساندن سود و به حداقل رساندن هزینه‌ها است.

مدیریت مالی جزو بخش‌های حیاتی در هر سازمان است و  عبارت است از اعمال اصول کلی مدیریت در دارایی‌های مالی یک شرکت. یک برنامه مدیریت مالی درست خدمات منظم و باکیفیتی را برای اطمینان از بازده عمکلردی در یک کسب‌وکار ارائه می‌دهد. همچنین عدم مدیریت مالی صحیح در یک شرکت می‌تواند عواقب شدیدی در زمینه رشد و توسعه کسب‌وکار ایجاد کند.

اهداف مدیریت مالی در راستای چه مواردی است؟

  • شرکت
  • ذینفعان

o اهداف در زمینه امور شرکت

وقتی صحبت از مدیریت مالی در شرکت می شود، هدف اصلی تنظیم برنامه‎ای برای نحوه مصرف وجوه مالی است. این مصرف باید به گونه‌ای باشد تا شرکت شاهد بازگشت سریع دارایی‌های مالی خود در زمانی معقول و مناسب باشد. به طور خلاصه، مدیر مالی در یک شرکت باید برنامه‌ای تهیه کند که بتواند رشد سریع و در عین حال پایدار درآمد را ببیند.

o اهداف در رابطه با ذینفعان

مدیر مالی باید بتواند نحوه استفاده از پول شرکت را برای دینفعان نشان دهد تا آن‌ها بتوانند سرمایه‌گذاری ارزشمندی داشته و با گذشت زمان سود به دست آورند. وظیفه دیگر مدیر مالی مطلع کردن ذینفعان از برنامه‌های مالی شرکت است. مدیر مالی باید با روش‌هایی مشخص و روشن دیفعان را از برنامه‌های آینده شرکت به خوبی مطلع کند.

بیشتر بخوانید: مدیریت کسب و کار چیست؟ هر آنچه که نیاز است در مورد مدیریت کسب و کار بدانید.

مشخصه‌های کلیدی یک مدیریت مالی موفق کدام‌اند؟

 

جایگاه مدیریت مالی

از آنجا که هدف اصلی در مدیریت مالی حول افزایش درآمد شرکت است، پس اهداف اصلی یک مدیر مالی نیز بر این اصل تکیه دارد. مدیر مالی وظیفه تنظیم برنامه‌های برای اطمینان از تحقق اهداف را بر عهده دارد.

در زیر تمامی گام‌های اساسی که برای داشتن یک مدیریت مالی موفق باید طی شود، بیان کرده‌ایم:

o برنامه‌ریزی و ترسیم اهداف به طور واضح

تهیه یک برنامه استراتژیک به شما کمک می‌کند تا قبل از برداشتن هر گام اعمال صحیح برای موفقیت را انجام دهید. شما به کمک یک برنامه استراتژیک خواهید دانست که چه مقدار از وجوه شرکت را باید به بخش‌های مختلف اختصاص دهید. برنامه‌ریزی امکان ارزیابی اینکه آیا استراتژی شما مطابق انتظارتان پیش می‌رود یا خیر را برایتان آسان‌تر می‌کند.

o سازمان‌دهی دارایی‌های مالی

یکی از وظایف اساسی مدیریت مالی، سازمان‌دهی دارایی‌های مالی شرکت است. وظایف این مدیران بررسی و نظارت بر امور مالی شرکت را بر عهده دارد. در برنامه مدیریت مالی یک شرکت باید روش‌های ردیابی جریان مالی شرکت و نیز سارماندهی آن وجود داشته باشد. در این میان مهم است که تمام اطلاعات مربوطه در سیستم‌های واضح ثبت شوند تا مدیریت بتواند آن‌ها مورد بررسی قرار دهد.

همچنین گاهی لازم است تا تمام فرآیندهای سرمایه‌گذاری و ذخیره‌سازی منابع مالی باید به روشنی و کاملاً عامیانه برای یک مشتری خاص توضیح داده شود تا او بتواند تمامی این فرآیندها را درک کند.

بیشتر بخوانید: مدیریت پروژه چیست؟ معرفی چند دوره آموزشی مدیریت پروژه معتبر در ایران

o کسب درآمد به صورت منفعلانه

یکی از بهترین راه‌های ایجاد درآمد برای یک شرکت، کسب درآمد منفعلانه است. در صورتی که مدیر مالی بتواند شرایط سرمایه‌گذاری‌ مناسبی را برای شرکت پیدا کند، می‌توان گفت که نیمی از فعالیت‌ها به صورت ساده و بدون نیاز به تلاش بالا تا سال‌ها می‌تواند پیش برود. یک شرکت می‌تواند با داشتن یک استراتژی سرمایه‌گذاری مناسب، سالها بدون نیاز به افزایش سرمایه، سود کسب کند. از اینرو می‌توان گفت که مدیر مالی مسئول یافتن بهترین راه برای رشد منفعلانه شرکت خود است.

o برقرای ارتباط واضح با مشتریان و ذینفعان

یک مدیر مالی خبره باید با این واقعیت آشنا باشد که همه افراد از عبارات و اصطلاحات مختلف در تجارت و امور مالی آگاهی ندارند. لذا هنگام گفتگو با مشتریان و ذینفعان از اهمیت توضیح به زبان ساده و آسان درک کاملی خواهد داشت. همچنین برقراری ارتباط مکرر مانند ارتباطات ماهانه و یا سه ماهه و … باید از اهداف این مدیریت در زمینه برقراری ارتباط با مستریان و ذینفعان باشد.

اهمیت مدیریت مالی

تمرکز بر رشد مالی و نیز داشتن ثبات مالی، برای کسب موفقیت امری ضروری است.

مدیریت مالی از جنبه‌های مختلفی اهمیت دارد که در زیر به آن‌ها پرداخته شده است:

o کمک به برنامه‌ریزی مالی

با داشتن یک برنامه مالی، سیر مالی شرکت به راحتی قابل مشاهده خواهد بود. این کار امکان شناسایی زمینه‌های مشکل‌ساز و تنظیم امور را آسان‌تر می‌کند.

o برنامه‌ریزی برای کسب وجوه مالی

تمامی شرکت‌ها به ویژه شرکت‌های نوپا برای پیشبرد اهداف خود به سرمایه نیاز دارند. وظیفه مدیر مالی این است که استراتژی‌هایی برای تأمین وجوه مورد نیاز ارائه دهد.

o  تخصیص بودجه به روش‌های مؤثر

برای اینکه یک کسب‌وکار به بهترین و پایدارترین روش اداره شود، باید وجوه آن به روشی درست به بخش‌های مختلف تخصیص یابد. مدیر مالی نقش مهمی در کمک به مدیریت برای تخصیص محل وجوه ایفا می‌کند.

o تضمین ثبات مالی

هنگامی که امور مالی یک شرکت در یک مسیر پایدار قرار گرفت، به این معنی نیست که مدیر مالی کار خود را درست انجام داده است. حفظ ثبات مالی مثبت یکی از مهمترین مؤلفه‌های مدیریت مالی است.

مدیریت مالی نیاز ضروری کسب‌وکارهای موفق

همانگونه که به صورت اجمالی در این نوشته بیان شد، کسب‌‍وکارها به مدیران مالی خبره و کاربلد احتیاج ضروری دارند تا به آنها کمک کنند تا رشد اقتصادی مثبتی داشته باشند و در کنار کاهش هزینه‌ها، افزایش درآمد نیز داشته باشند. در سازمانی که شما مشغول هستید، تا چه اندازه به این جایگاه بها داده می‌شود؟ اصلاً به نظر شما این جایگاه در کسب‌وکارهای ایرانی چقدر ضروری است و باید افراد خبره را جذب سازمان‌ها کرد؟  تجربه و نظر خودتان را با ما به اشتراک بگذارید.

منبع: سایت masterstart