یکی از مهمترین چالشها در آغاز کسبوکار، استفاده از ایدههای مناسب برای دستیابی به موفقیت آن است. عوامل موفقیت کسب و کار همانقدر که میتوانند گسترده و پیچیده باشند، گاهی تنها در چند مورد اصلی و مهم خلاصه میشوند. اگر در مورد این موضوع تردید دارید، توصیه میکنیم تا مطالعه این مقاله را از دست ندهید! چرا که در ادامه به بررسی نکات موفقیت کسب و کار برای کارآفرینان و صاحبان ایدههای تجاری خواهیم پرداخت.
بیشتر بخوانید: کسب و کارهای اینترنتی که با ایدههای عجیب خود موفق ظاهر شدند!
۷ مورد از مهمترین نکات موفقیت کسب و کار
بسیاری از کاربران به فکر ایجاد و راهاندازی هرچه سریعتر یک ایده هستند؛ بدون این که برنامهای برای تقویت و آمادهسازی آن در بازار پیش رو داشته باشند. این دقیقاً یکی از دلایل اصلی شکست استارتآپها در سالها و حتی ماههای آغاز به کار آنها است. این در حالی است که با رعایت چند نکته مهم، احتمال موفقیت کسبوکار شما بسیار افزایش خواهد یافت. در ادامه قصد داریم تا به بررسی برخی از این موارد بپردازیم. با توجه و در نظر گرفتن نکات زیر، شانس بیشتری برای موفقیت در بازار خواهید داشت.
۱- مقیاسپذیری
مقیاسپذیری ایده، یکی از نکات موفقیت کسب و کار است. این ویژگی باعث میشود تا یک ایده کوچک قابلیت رشد و بزرگتر شدن در بازار را داشته باشد. به عنوان مثال، یک مدل تجاری مقیاسپذیر باعث میشود تا بدون نیاز به افزایش ورودی و یا سرمایهگذاری خود، درآمدتان را در مدت زمان مشخصی دو برابر کنید. هرچند که ممکن است تمام ایدههای کسبوکار مقیاسپذیر نباشند؛ اما در صورت داشتن این ویژگی از یک مزیت بزرگ بهره خواهید برد.
۲- حل مشکل به شیوهای بصری و محبوب
یکی از دلایل اصلی که باعث شکست استارتآپ و کسبوکارها میشود، در این است که آنها قادر به حل مشکلات به شیوه دلخواه مردم نیستند، راه حلی بصری و قابل مشاهده نداشته و یا درک آنها دشوار است. یکی از مثالهای عالی برای حل مشکل به شیوه بصری، شرکت اپل است. این شرکت محصولی بصری و قابل مشاهده ایجاد کرده که مشکلات بسیاری از کاربران در خصوص گوشیهای همراه قبلی را حل میکند. بصری بودن و حل مشکل به روشی قابل فهم، یکی از نکات موفقیت کسب و کار است.
۳- بهرهمندی از یک بازار آماده و یا قابلیت ایجاد یک بازار جدید
یک ایده تجاری برای موفقیت نیاز به یک بازار خواهد داشت. با این حال روشهای زیادی وجود دارد که با استفاده از آن، میتوانید از وجود بازار برای ایده مورد نظرتان مطمئن شوید. اولین روش، یافتن یک ایده تجاری معتبر است. برای دستیابی به این هدف، میتوانید پیش از آغاز مرحله اجرایی به بررسی اخبار مرتبط با ایده خود بپردازید.
اما اگر به هر دلیلی ایده شما دارای یک بازار نباشد، خودتان میتوانید یک بازار متفاوت برای آن ایجاد کرده و این بازار را با محصولات و خدمات خود پر کنید. به عنوان مثال، شرکت آمازون از این روش استفاده کرده و یک کتابخوان الکتریکی به وجود آورد. البته محصول این شرکت، اولین کتابخوان الکتریکی نبود؛ اما آمازون با شناخت مشکلات محصولات قبلی، به ارائه یک نسخه بهبودیافته پرداخت و توانست بازار خود را ایجاد کند.
۴- ورود به یک بازار در حال رشد
یکی دیگر از نکات موفقیت کسب و کار در ورود به یک بازار در حال رشد نهفته است. توصیه میکنیم هرگز وارد بازاری نشوید که در آن اثری از رشد مشاهده نمیشود. دنیای صنعت روزانه به کشف موقعیتهای جدید پرداخته و از موقعیتهای بسیاری نیز عبور میکند. در نتیجه ورود به یک بازار در حال افول با یک ایده تجاری، تنها باعث رنج و اندوه صاحب ایده و کسبوکار خواهد شد. اگر در حال ورود به یک بازار جدید هستید، بهتر است برای اطمینان از موفقیت ایده خود، رشد بازار را ارزیابی کنید. یک بازار در حال رشد موفقیت آینده ایده شما را نیز تضمین میکند. یکی از راههای سریع و مناسب برای ارزیابی رشد بازار، توجه به آمار و ارقام مربوط به سهامداران است.
بیشتر بخوانید: عجیبترین ایدههایی که مردم در تلاش برای پیادهسازی آنها هستند
۵- برنامهای پایدار و چند ساله
ایدههای بزرگ و موفق باید از دو نظر پایدار باشند. اول این ایدهها باید از منابعی استفاده کنند که بیش از صد سال قابل استفاده باشد. کسبوکارهای بزرگ هیچگاه از منابع محدود استفاده نمیکنند؛ چرا که اتمام این منابع به معنای نابودی و از بین رفتن آنها خواهد بود. ثانیاً این پایداری باید در بینش و چشمانداز نیز قابل مشاهده باشد. اگر شما نتوانید ۵ سال آینده کسبوکار خود را متصور شوید، انجام فعالیتهای روزمره برای پیشرفت و اصلاح ایده و کسبوکار بسیار دشوار خواهد شد.
۶- سودآوری
بدون شک سودآوری در لیست نکات موفقیت کسب و کار حضور خواهد داشت. برای این که بتوانید از سودآوری کسبوکار خود اطمینان حاصل کنید، میتوانید یک طرح تخمینی و تقریبی برای زمان دستیابی به ثبات مالی و اولین زمان رسیدن به سودآوری تهیه کنید. این طرح میتواند معیار خوبی برای ارزیابی ایده کسب و کار شما باشد. برای مثال اگر شما پس از ایجاد این طرح به این نتیجه رسیدید که سودآوری ایده ممکن است تا سه سال به طول انجامد، میتوانید در مورد اصلاح آن و یا حتی ایجاد یک ایده تجاری کاملاً جدید فکر کنید.
۷- تمایز و تفاوت
آخرین مسئله مورد نظر ما برای موفقیت کسب و کار شامل تفاوت و خاص بودن آن است. ایده تجاری شما باید از محصولات و خدمات فعلی موجود در بازار، متفاوت باشد. البته که منظور ما یک تفاوت کامل و همه جانبه نیست؛ اما در نهایت محصولات شما باید چیز خاص و منحصربهفردی ارائه دهند که توسط دیگران تکرار نشده و برای کاربران آن، خاص باشد. برای درک بهتر این موضوع، به بانکهای بزرگ توجه کنید. در ظاهر تمام بانکها کار یکسانی را انجام داده و خدمات مشابهی را به کاربران خود ارائه میکنند. با این حال اگر با دقت بیشتری به این بانکها توجه کنید، متوجه تفاوت آنها خواهید شد. برای مثال تمرکز بانکها ممکن است بر روی مواردی نظیر کمک به کسبوکارهای کوچک، خرده فروشیها و یا هر گروه خاص دیگری از مردم متمرکز باشد.
بیشتر بخوانید: نمونه بیانیه ماموریت سازمان: بررسی بیانیه کسبوکارهای بزرگ دنیا برای کسب ایده
از ایده تا عمل: مسیری به سمت موفقیت
ایدههای تجاری میتوانند در ذهن شما بسیار زیبا و عالی به نظر برسند. اما برای این که در عمل نیز چنین اتفاقی رخ دهد، لازم است تا وقت کافی بر روی آنها بگذارید. در این مقاله به بررسی نکات موفقیت کسب و کار پرداختیم و امیدواریم که در این مسیر به کمک شما آیند. به نظر شما کدام یک از این نکات اهمیت بیشتری برای کارآفرینان امروزی دارد؟ نظرات و تجربیات خود را با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید.