پروموشن چیست

پروموشن چیست و چه کاربرد و انواعی در دنیای بازاریابی دارد؟

تصور کنید که یک گوشی هوشمند جدید قرار است به زودی به بازار ارائه شود. شرکت سازنده گوشی کاملاً از قدرت فنی و پتانسیل‌های بالای محصول خود آشنا بوده و می‌داند که مخاطبان هدف استقبال زیادی از آن خواهند کرد. اما چگونه می‌توان خبر مربوط به ارائه این گوشی را به اطلاع عموم مردم و مخصوصاً مخاطبان هدف رساند؟ به احتمال زیاد با پروموشن بتوان نتیجه مطلوب را کسب کرد. اما پروموشن چیست و چه انواعی در دنیای بازاریابی دارد؟ در این مطلب قصد داریم تا به صورت کاملی به این سؤال مهم پاسخ دهیم.

پروموشن چیست و چه انواعی دارد؟

به بیان ساده، پروموشن نوعی ارتباط بین خریدار و فروشنده است. فروشنده تلاش می‌کند تا از طریق این نوع ارتباط خاص، خریدار را ترغیب به انتخاب محصول مورد نظر خود کند. این روش به افزایش آگاهی مردم از یک محصول، سرویس و یا حتی یک برند کمک می‌کند. علاوه بر این، پروموشن می‌تواند به بهبود جلوه عمومی یک شرکت و یا برند نیز کمک کند، مشتریان جدیدی ایجاد کرده و یا باعث افزایش وفاداری مشتریان آنها شود.

پروموشن در کنار عناصر دیگری مانند قیمت، محصول و مکان فروش، به عنوان یکی از اصلی‌ترین مبانی بازار ( یا به اصطلاح ۴P ) است. این شیوه بازاریابی انواع مختلفی دارد. هر کدام از آنها ممکن است برای موقعیت و یا محصول خاص مناسب باشد. از همین رو بررسی این حالات مختلف می‌تواند به شما در یک انتخاب صحیح کمک کند.

بیشتر بخوانید: بازاریابی چیست؟ تفاوت بازاریابی و تبلیغات و معرفی ۴P بازاریابی

 

انواع پروموشن

انواع مدل‌های پروموشن

همان‌طور که اشاره کردیم، پروموشن انواع مختلفی دارد. با این حال ۶ مدل از آن رایج‌تر بوده و در کسب‌وکارهای مختلف بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرند. این مدل‌های متداول و کاربردی عبارت‌اند از:

تبلیغات

یکی از رایج‌ترین مدل‌های پروموشن، تبلیغات یک محصول، سرویس یا برند به کمک تلویزیون، رادیو یا رسانه‌های اجتماعی است. این مدل به آگاهی بیشتر مخاطبان از یک محصول یا شرکت جدید کمک می‌کند. انواع مدل‌های تبلیغات چه در رسانه‌های سنتی مانند رادیو، تلویزیون و روزنامه‌ها و چه در رسانه‌های جدید مانند شبکه‌های اجتماعی همگی در این دسته‌بندی قرار می‌گیرند. به بیان دیگر هرگونه تلاش بازاریابی و تبلیغات شناخته شده می‌تواند شامل این نوع از پروموشن شود. به همین دلیل بسیاری از مردم در پاسخ به سؤال پروموشن چیست ممکن است تنها قسمت تبلیغات آن را به شما معرفی کنند.

بیشتر بخوانید: بازاریابی شخصی شده: راه حلی برای بازگرداندن لذت از دست رفته تبلیغات

بازاریابی مستقیم

بازاریابی مستقیم نوعی تبلیغات است که در آن یک سازمان یا شرکت از طریق کانال‌های مختلفی نظیر پیامک، ایمیل، وب‌سایت‌ها، تبلیغات آنلاین، بازاریابی به کمک بانک اطلاعاتی، آگهی‌های تبلیغاتی، توزیع کاتالوگ و یا سایر روش‌های فیزیکی و دیجیتالی به صورت مستقیم در مورد خود یا محصولات‌شان به مشتریان توضیحاتی را ارائه می‌کنند. این سبک از پروموشن یک روش کاملاً مستقیم بوده و کاربردهای خاص خود را دارد. اگر مخاطبان یک حوزه نیاز به اشاره مستقیم برای رسیدن به منظور مورد نظر خود دارند، این سبک از پروموشن می‌تواند گزینه مناسبی باشد. برای مثال هنگامی که یک پزشک بیمار خود را به یک پزشک متخصص دیگر ارجاع می‌دهد، در آن بین نوعی پروموشن به سبک بازاریابی مستقیم روی داده است.

پروموشن فروش

این سبک از پروموشن به صورت هم‌زمان هر دو نوع ارتباطی رسانه‌ای و غیر رسانه‌ای بازاریابی را به خدمت می‌گیرد. برخلاف روش‌های معرفی شده تا به این قسمت از مقاله، این روش پیش از ارائه محصول به بازار صورت می‌گیرد. پروموشن فروش هدف خود را بر روی ایجاد و افزایش تقاضا در مصرف‌کنندگان قرار داده و با تحریک تقاضای بازار و یا تسهیل روش‌های دسترسی به محصول ( پس از ارائه آن ) سعی در استفاده حداکثری از پتانسیل فروش یک محصول را دارد. این پروموشن با بهره‌گیری از اصول روان‌شناختی سعی در ایجاد آمادگی روانی در خریداران دارد.

فروش شخصی

فروش شخصی روشی بسیار آشنا برای خرده‌فروشی‌ها است. در این روش یک شرکت، تولید کننده و یا فروشنده نمایندگی شخصی خود را به بخش‌های تعیین شده ارسال کرده و به تبلیغ محصولات جدید خود می‌پردازند. در اغلب موارد، نمایندگان فروش شخصی به سراغ مشتریان نهایی نرفته و از طریق واسطه‌ها اقدام می‌کنند. برای مثال تصور کنید که یک شرکت دارویی محصول جدید و موثری را برای درمان ریزش مو تولید کرده است. این شرکت در کنار تبلیغ محصول خود به روش‌های مختلف، از شیوه پروموشن شخصی سعی در شناساندن محصولات خود به پزشکان و متخصصان پوست و مو دارد. در نهایت اگر کیفیت محصول برای پزشکان تأیید شود، به احتمال قوی به فروش بالایی از طریق ارجاعات آنها خواهند داشت.

بازاریابی دهان به دهان

مشتریان راضی بهترین بازاریابان هستند! این شعاری است که شرکت‌های بزرگ و مطرح به خوبی از آن اطلاع دارند. برای همین اغلب برندهای بزرگ همیشه سعی دارند تا مشتریان خود را به روش‌های مختلفی راضی و خوشحال کنند. اگر خدمات و محصولات یک برند به اندازه کافی مناسب و قابل قبول باشد، مشتریان به صورت داوطلبانه با معرفی آن به دوستان و آشنایان خود، وظیفه پروموشن محصول را به عهده خواهند گرفت.

 

معنی پروموشنبیشتر بخوانید: بازاریابی دهان به دهان چیست؟ چگونه باعث افزایش فروش می‌شود؟

روابط عمومی

آخرین مدل از پروموشن که در این مقاله به معرفی آن می‌پردازیم، روش آشنای استفاده از روابط عمومی است. روابط عمومی عبارت است از مدیریت و گسترش اطلاعات بین فردی یا سازمانی ( مانند مشاغل، سازمان‌های دولتی و یا سازمان‌های خصوصی) و عموم مردم است. استفاده از روابط عمومی خوب و قدرتمند و ایجاد کمپین بر اساس آن می‌تواند برای یک شرکت و برند بسیار سودمند باشد.

تبلیغات به هر روش ممکن!

در این مطلب سعی داشتیم تا پاسخ مناسبی برای سؤال پروموشن چیست به شما ارائه کنیم. به زبان ساده و خلاصه، پروموشن عبارت است از تمام روش‌هایی که شرکت‌ها و تولیدکنندگان برای شناساندن خود و محصولات‌شان به مخاطبان هدف از آن استفاده می‌کنند. همان‌طور که مشاهده کردید، پروموشن انواع مختلفی دارد و هر کدام از روش‌های آن می‌تواند برای موقعیت خاصی مورد استفاده قرار گیرد. بسته به نوع محصول، دسته‌بندی مخاطبان هدف، تعداد محصول و سایر جنبه‌های مهم، می‌توانید از این روش‌ها استفاده کنید.

آیا تاکنون سابقه استفاده از متدهای مختلف پروموشن را داشته‌اید؟ به نظر شما کدام یک از این روش‌ها برای محصول و شرایط مورد نظر شما مناسب‌تر خواهد بود؟ نظرات و تجربیات ارزنده خود را با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید.

مقاله با اقتباس از toppr